De gemeente Damme heeft de ambitie om op deze voormalige militaire basis van 18 ha,  een duurzame gemengde wijk te realiseren met een mix aan functies. Een wijk waarin wonen, werken en recreatie zal worden gecombineerd.

Het ontwikkelingsperspectief Kwartier 51 bevat voorstellen voor nieuwe woon en werkclusters door transformatie van de bestaande gebouwen en enkele nieuwe woonblokken, aan een publiek hart: een park met publieke functies en wateropvang. Rondom het terrein zal een heidezoom worden gecreëerd waarin parkeren landschappelijk wordt opgelost en recreatieve routes en programma een plek vinden. Nieuwe entrees en (fiets)routes verbinden het terrein met het dorp en de landgoederenzones rondom.

Er zijn hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit. Het energiegebouw op de kop van het centrale park zal plek moeten gaan bieden aan een eigen warmtevoorziening, zonnepanelen en  parkeerplekken voor elektrische auto’s.

Belangrijk onderdeel van het plan is de transformatie in tijd. Er wordt een landschappelijke strategie ingezet voor het maken van nieuwe natuur waarin laten kan worden gewoond , ook zal een proces worden georganiseerd waarin een stadsmaker een rol zal spelen coördinatie en selectie op het gebied van programma en activiteiten.Hierdoor kan het gebied uitgroeien tot een aantrekkelijk gebied met een mix aan wonen, werken en recreëren.

 • Year
  2018
 • Location
  Sijsele
 • client
  Stad Damme, WVI
 • collaborators
  Ziegler Branderhorst
 • status
  1st prize
 • Type
  Circular, Climate, Healthy, Mobility, New nature, Park & public space, Urban design & transformation, Water