OTO landscape architecture transformeert het Damsterplein in opdracht van de gemeente Groningen naar een aantrekkelijke klimaatadaptieve en groene verblijfsplek. Door de herinrichting kan het plein, dat te maken heeft met hitte stress, water- en verkeersoverlast weer functioneren als de centrale plek in de buurt.

Het Damsterplein wordt in het voorstel van OTO een groen plein en een waterbuffer voor hemelwater van het plein en de omliggende straten en daken door de inzet van de onderliggende parkeergarage. Hierdoor is het mogelijk dit water te gebruiken als grondstof en terug te leveren aan de buurt bijvoorbeeld voor het besproeien van beplanting, als voorraad voor de fontein en te gebruiken als grijswater voor het doorspoelen van toiletten. Een bomendak zorgt voor schaduw en verdamping en creƫert samen met de groene eilanden en comfortabele banken kwalitatieve verblijfsplekken op het plein. De klimaatrobuuste beplanting en bomen van deze eilanden zijn bestand tegen hittestress en wateroverlast en versterken de biodiversiteit van deze plek. Op strategische plekken is het fietsparkeren in deze eilanden opgelost.

Het plein krijgt een uniform tapijt van bestrating van gevel tot gevel en benadrukt de breedterichting. De rijbanen worden versmald en lopen tussen de groene eilanden door. Deze eilanden grenzend aan de rijbaan vormen bioswales en vangen het water op en voeren dit geleidelijk aan richting de waterbuffer.

 • Year
  2020
 • Location
  Groningen
 • Client
  Gemeente Groningen, GRAS
 • Collaborators
  TRP Advies
 • Type
  Circular, Climate, Healthy, Mobility, Park & public space, Urban design & transformation, Water