De oude stadsomwalling van Leuven is grotendeels verdwenen en niet meer zichtbaar in het straatbeeld van de stad. Dit project heeft de ambitie om de stadsomwalling weer zichtbaar en beleefbaar te maken en op de mentale kaart van bewoners en bezoekers van Leuven te zetten. De stadsomwalling wordt niet letterlijk hersteld, maar herkenbaar gemaakt door middel van elementen in de openbare ruimte.  De elementen vertellen over de historie en de ligging van de muur in de stad Leuven en geven een idee van de maat, continuïteit en het strategisch belang voor Leuven. De elementen vormen een reeks die de continuïteit van de muur benadrukken en de muur als geheel herkenbaar maken.

OTO heeft in het ontwerp nadrukkelijk aandacht gegeven aan de oude stadspoorten door middel van een markering. Veel bewoners en bezoekers van de stad zullen hier passeren, de markering zal hier dus veel gezien worden en zo bijdragen aan het besef van de oude stadsomwalling. De oorspronkelijke muur was 1,70m breed, in het ontwerp wordt deze maat in de openbare ruimte weergegeven door twee bronzen strips van beide 10cm breedte aan de buitenzijde. De twee strips lopen van gevel tot gevel en doorsnijden alle bestaande verharding. In de bronzen lijnen zijn de namen van de poorten opgenomen. Het brons geeft het element overdag een monumentaal en subtiel karakter, ‘s avonds komt de oude poort door verlichting tot leven. De poorten samen geven een besef van de ligging van de stadsomwalling, telkens als bewoners of bezoekers de stad binnenkomen of verlaten. Naast de poorten is er een element voor het markeren van een wandeling langs de stadsomwalling en een zitelement met informatie over het ontstaan en de ligging van de muur. Door een zitelement te combineren met informatievoorziening is het niet nodig om nieuwe borden te plaatsen in de openbare ruimte en zijn de informatiepunten ook gelijk verblijfsplekken op de route.

  • Year
    2016
  • Location
    Leuven
  • Client
    Gemeente Leuven
  • Collaborators
    Rots Maatwerk, HallerBrun, Annika Devroe
  • Type
    Park & public space, Urban design & transformation

The old city wall of Leuven has largely disappeared and is no longer visible in the streets of the city. This project aims to make the city walls visible in the public space, and to put it on the mental map of residents and visitors of Leuven. The city wall is not restored literally, but marked within the public space by a family of three elements. The elements tell about the history and location of the wall in the city of Leuven and give an idea of the size, continuity and the strategic importance for Leuven.

OTO will give explicit attention to the old city gates, which will be marked by two bronze strips in the streets. The 11 gates together will give a sense of the location of the city wall, whenever residents or visitors enter or leave the city. The original wall was 1.70 m wide, this size is framed by two bronze strips of both 10 cm width on the outside. The two strips run from facade to facade and cut through all the existing pavement. The names of the ports are cut out from the bronze lines. At night the eleven gates will come alive by light shining through the lines. The elements have a monumental yet innovative appearance. The eleven city gates of Leuven will become part of a walking route and mark the entrances of the city as they did in the past. Beside the gates, there is an element for marking a stroll along the city walls and a seating element with information about the origin and location of the wall.

  • Year
    2016
  • Location
    Leuven
  • Client
    Gemeente Leuven
  • Collaborators
    Rots Maatwerk, HallerBrun, Annika Devroe
  • Type
    Park & public space, Urban design & transformation